A Rapala sikersztori

A Rapala rövid története 1905-től napjainkig
1905 novemberében egy Maria Eerikintyatar nevű egyedülálló nő egy közép finnországi, Rapala nevű kis faluban megszülte fiát, Laurit. Maria a Saarinen családnevet választotta Laurinak, a bejegyzésnél azonban a pap hibát vétett, és Saarinen helyett a fiú szülővárosát, Rapala-t jegyezték fel. Így lett hát Lauri Saarinenből Lauri Rapala és így kezdődött el a világ egyik leghíresebb siker sztorija a horgászcikk piacon. Lauri 1936-ban fenyőkéregből faragta az első sikeres műcsaliját  és rájött arra, hogy ezzel fogja a legtöbb és legnagyobb halakat Fogásait Lahtiban, a városi piacon értékesítette. Lauri több különböző mintájú csalihalat faragott és azokat egyenként tesztelte a tiszta vizű Paijanne-i tóban. Megfigyelte, hogy a rablóhalak hogyan rejtőzködnek el búvóhelyeiken és hogyan támadnak lesből a lassúbb, betegesen és gyengén mozgó csalihalakra, hiszen ezek könnyebb zsákmánynak bizonyultak. Lauri az első darabokat egy helyi szövetkezeti boltban értékesítette 1938-ban. A háború azonban gyorsan véget vetett az induló üzletnek. 1948-ban kötelezte el magát a Rapala család a teljes munkaidős kereskedelmi gyártásra. Risto és Ensio, Lauri  két idősebb fia is csatlakoztak az üzlethez.
Egyetlen csalihalat készítettek, egy 11cm-es Original úszó modellt, ezüst és arany színben. Minden darabot kézzel munkáltak meg és különös figyelmet fordítottak a tesztelésre, hiszen a műcsaliknak a rablóhal előtt egy tipikus mozgást, a sebesült kishal mozgását kellett előidézniük. 1956-ban már a műcsalik  nagy részét otthon dolgozó munkások faragták ki, a családi műhelyben pedig a végső munkálatok folytak. Lauri továbbra is ragaszkodott a még csomagolás előtt történő szigorú teszteléshez. A Rapala sikerében az igazi áttörést 1962-ben érték el Ron Weber és üzlettársa, Ray Ostrom az Usa-ban, amikor is egy újságcikk megjelenését kérték a Life magazinban.
A publikálást kétszer is elhalasztották egészen addig, amíg Raynek és Ronnak megígérték, hogy a történet mindenképpen  meg fog jelenni. A  következő héten Marylin Monroe-t holtan találták Brentwood-i lakásában, Kaliforniában. A Life következő kiadása Marylin Címlap fotójával jelent meg, és az eddigi legnagyobb példányszámban kelt el, melynek 40-41. oldalán a következő sztori volt olvasható: "EGY CSALIHAL, AMIT NEM SZABAD KIHAGYNI".A még csak kezdő cég képtelen volt megbirkózni a Rapala csalihalra beérkező igényekkel, de tulajdonképpen ekkor vált a Rapala név ismertté Amerika szerte és a lenyűgöző siker sztori ekkor vett lendületet. Maga a Rapala kereskedelem Lauri és fiai vezetése alatt fejlődött ki és 1974-től, amikor 69 éves korában Lauri elhunyt, a fiúk lettek felelősek az üzletért. Ensio lett az ügyvezető, Risto a termelési vezető és Esko a beszerzési menedzser. Ők hárman nagymértékben felelősek  a cég fejlődéséért, és a világ legmeghatározóbb műcsali gyártásáért.
Fokozatosan bővítették a Rapala mű csalik választékát az újabb Jointed és Magnum modellekkel. A modern technika alkalmazásával emelkedett a termelési kapacitás és saját technológiájukat is fejlesztették. Továbbra sem hagyhatta el a gyárat  egyetlen termék sem, amíg azt tartályban nem tesztelték. Az 1970-es évek folyamán számos új Rapala modellt fejlesztettek ki. Az első tengerentúli gyárat 1980-ban Írországban létesítették.
A Shad Rap 1982-ben került bemutatásra és amerikai kereslete többször is túlszárnyalta a termelést. 1983-ban Lauri unokája, Jarmo Rapala is csatlakozott a válalathoz mint kutatási és fejlesztési vezető. 1988-ban gyártották az első műanyag csalit, a Rattlin't. A Rapala kétségtelenül nagy utat tett meg Lauri Rapala 100 évvel ezelőtti születése óta. 
 
 
forrás: potykaporta