Itt pergetek: Velencei-tó, dinnyési csónakkikötő

A Velencei-tó egyik, ha nem legnagyobb - számomra legkedvesebb - csónakkikötőjét szeretném bemutatni, amely véleményem szerint a legjobb lehetőséget kínálja azoknak, akik partról szeretnének (kénytelenek) pergetni hazánk második legnagyobb természetes állóvizén.

A fő célhal - a kikötő adottságait tekintve egyértelműen - a csuka, de nappal nem ritka a balin, melyek néha bandában törik meg a kikötő vizének, snecijeinek nyugalmát, sőt éjszaka a süllők is bevonulnak, hogy a felszín alatt lakmározzanak. Sokáig nem hittem volna, hogy megfordulnak itt a tüskéshátúak, egészen addig az augusztusi éjszakáig, amikor hajnalban nem egész háromnegyed óra alatt hármat is sikerült akasztanom.

Személyesen még nem láttam-hallottam harcsát a kikötőben, de több sporttárs adott hírt erről is, volt akit vízigolyós balinozás közben tépett meg egy termetes bajuszos.

A kikötő ragadozóhal-faunájának utolsó, legkisebb képviselői a sügerek, ne lepődjünk meg, ha kisebb körforgót, twistert teszünk fel, előfordulhat, hogy 1-1 agresszív csíkos-bökős jószág akad horgunkra.

 

 

Kölyökcsuka